Daun Stevia Lebih Baik Berbanding Ekstrak Stevia? - FRIEND OF PERLIS

Terkini

29 Januari 2019

Daun Stevia Lebih Baik Berbanding Ekstrak Stevia?


Di Malaysia, terdapat 3.2 juta kes diabetis pada tahun 2014. Antara bahan pemanis yang biasa diambil oleh pesakit diabetis adalah stevia.

Bahan pemanis utama dalam daun stevia adalah stevioside dan ianya  200-300 kali lebih manis berbanding gula dan mempunyai sedikit rasa pahit.

“Jawatankuasa Expert Committee on Food Additives” menyatakan bahawa stevia selamat digunakan pada kadar 4 mg / kg berat badan/sehari atau 2.4 g sehari (bagi org yang  mempunyai berat badan 60kg)

Daun stevia sebenarnya lebih baik berbanding ekstrak stevia (gula stevia)

Daun stevia tinggi bahan berkhasiat antioksidan dan antidiabetis disebabkan kehadiran asid klorogenik. Dalam tubuh, bahan ini bentuk asid kafeik (bahan antidiabetis antikanser)

Biasanya bahan ini akan hilang jika melalui proses yang tidak dikawal (rujuk gambarajah)


Kajian  ke atas 228 pesakit diabetis dimana 114 pesakit  telah diberikan 4 g daun stevia berbanding 114 pesakit lagi diberi gula.

Hasil kajian menunjukkan penurunan gula dalam darah pesakit yang diberikan daun stevia berbanding pesakit yang diberi air gula

Kajian yang dilakukan tahun 2013  pula mendapati bahawa stevia mampu menurunkan tahap glukosa sebanyak 36%.

Justeru DAUN stevia lebih baik berbanding EKSTRAK stevia

Tambahan pula sekarang ini wujud pelbagai stevia palsu dipasaran yang mungkin memudaratkan kesihatan

Rujukan:

  1. Mukhtar, M. (2016). Arkib Amalan Farmasi. Vol. 7
  2. Jurnal Penyelidikan Makanan dan Pemakanan (2013) 52(4): 195-202
  3. The bitter sweet taste of stevia. www.ceidra.org


Sumber: Dr. Suri Roowi, Principal Scientist.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan