Daripada terbiar, sayang dibuang. Mari manfaatkan yang ada di kebun.
Manisan belimbing buluh (Rasa seperti kismis)
Resepi
- 2 kg belimbing buluh yang tua bagus tidak terlalu masak.
- Gula 1/2 kg jika kurang manis boleh ditambah sesuai selera.
- 1 sdt kapur sirih.
- Air secukupnya.
Cara buat:
- Bersihkan hujung pangkal belimbing buluh, cuci , lalu direndam di air kapur sirih kurang lebih 2 jam cuci bersih.
- Tiriskan.
- Rebus sebagian gula dengan 1 liter air sampai mendidih masukkan belimbing buluh rebus sampai mendidih lagi, matikan, inapkan sehari semalam.
- Saring belimbing buluh.
- Rebus sisa gula dengan 1 liter air lagi, matikan, masukkan belimbing buluh, inapkan sehari semalam.
- Lalu jemur 3 sampai 4 hari.
- Siap.
Selamat mencuba.
Sumber: Pertanian Satu Perniagaan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan