Makanan Dan Gout. - FRIEND OF PERLIS

Terkini

30 Januari 2019

Makanan Dan Gout.


Kajian ke atas 270 jenis makanan menunjukkan HATI AYAM, BILIS dan supplement SPIRULINA  adalah antara yang TINGGI bahan PURINE

Kepada yang ada masalah GOUTPURINE boleh sebabkan GOUT  jika diambil berlebihan

Hati ayam    : 312 mg/100g
Bilis             : 1108 mg/100g
Spirulina     : 1269 mg/100g
(supplement)

PURINE juga banyak dalam ORGAN DALAMAN lain

Daging merah juga tinggi PURINE berbanding daging putih.

Daging eloknya DI BASUH sebelum dimasak untuk kurangkan kandungan PURINE

KURANGKAN  ambil kuah sup daging kerana bahan PURINE banyak dalam kuah

Elakkan ambil MADU TIRUAN dan produk makanan / minuman yang menggunakan HIGH FRUCTOSE CORN SYRUP (HFCS)

Kurangkan ambil sayur ASPARAGUS, BAYAM dan KOBIS BUNGA

Kajian melibatkan lebih 50,000 orang di Singapura - mendapati bahawa, mereka yang ambil SOYA lebih rendah risiko gout, berbanding mereka yang kurang ambil SOYA

Sumber alami yang bagus untuk masalah gout adalah;
 a. PERIA
 b. BUNGA KRYSANTHEMUM
 c. KULIT KAYU MANIS
 d. CEKUR
 e. MENGKUDU HUTAN
 f.  DAUN BETIK
 g. EMPULUR NANAS

Selamat mencuba, dapatkan nasihat Dr anda

Rujukan:
a. Biol. Pharm Bull 37(5) 709-721
b. Asia Pac. J Clin Nutr 20(3): 347-358
c. Int Food Rec 19(1) 159-165
d. Frontiers in Pharma vol 9
e. Anna Ellington B. Sc Thesis

Sumber: Dr. Suri Roowi, MARDI Principal Scientist.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan